sobota, 14 lipca 2012

To co lubię najbardziej - torcik :)


Zmęczona zbieraniem wiśni (5 rano to chyba nie moja pora na wstawanie) mam ochotę tylko położyć się i spać. Ale co tu zrobić jak dziadek ma urodziny? Torty zaczęłam piec niedawno. Kiedyś zawsze kupowaliśmy gotowe z cukierni. Prowadząc blog kulinarny to chyba nie byłby za dobry pomysł. Pora więc na tort. Chałwa zalegająca w lodówce ułatwiła mi wybór. Do tego wiśnie, chociaż mam już ich powoli dosyć :P Strasznie słodki i pyszny. Specjalnie zrobiłam więcej kremu i zjadłam i biszkoptem który odcięłam od ciasta. Chociaż przez długi czas nie przepadałam za chałwą to odkryłam ją na nowo. Uwielbiam tego, kto ją wymyślił... Swoją drogą ciekawe kto to był? :)

Tort chałwowy
inspiracja Kwestia Smaku + moje zmiany

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. 

Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać ostrożnie.

Przelać do tortownicy i piec w temperaturze 180° przez 50 min.

Składniki na masę chałwową:
  • 400g masła
  • 400g chałwy (ja miałam kakaowo-waniliową i bakaliową)
Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę i miksować do połączenia się składników.

Składniki na wiśnie:
  • duży słoik kompotu wiśniowego lub wiśni w zalewie
  • 2 opakowania tortenguss - niemiecki produkt do zagęszczania. Dostępny w sklepach z niemieckimi produktami
  • 3 łyżki wody
Wiśnie odsączyć i odłożyć do miski. Zalewę wlać do garnka.

Odlać 3 łyżki zalewy do miseczki a resztę zagotować. Do odlanej zalewy dodać wodę i tortenguss. Wymieszać.

Do gorącej zalewy dodać mieszaninę i energicznie mieszać do zgęstnienia.

Przełożenie:

Biszkopt przeciąć na trzy równe blaty.

Na pierwszy z nich wylać zagęszczoną zalewę wiśniową. Odstawić do lodówki do ściągnięcia. Na to wyłożyć 1/3 masy chałwowej.

Drugi blat nałożyć na ciasto. Posmarować do 1/3 masy chałwowej i powciskać w nią odłożone wiśnie.

Nałożyć trzeci blat. Pozostałą częścią masy posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzch posypać okruszkami biszkoptu. 

Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Smacznego!









     


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jeżeli jeszcze coś zostało to z miłą chęcią się podzielę :)

      Usuń
  2. Mój człowiek! Nareszcie ktos, kto tak jak ja wielbi chałwę i jeszcze podaje ją w tak pyszny sposób :D

    OdpowiedzUsuń