środa, 11 lipca 2012

Ale z Ciebie pyza :D


Dla was też wakacje to brak czasu? Ja mam go chyba jeszcze mniej niż normalnie :P Dzisiaj obiado-drugie śniadanie. Pierwsze zbieranie wiśni w życiu zaliczone. Daawno się tak nie nalatałam po drzewach. No cóż kiedyś trzeba zacząć. Jako, że to właśnie wiśniowy ogród to dzisiaj spędziłam pół dnia w wiśniowym sadzie. A w pn były wielkie zakupy - nie tylko ubraniowe. Może jutro wrzucę parę zdjęć moich ulubionych dziwnych (dla koleżanek z którymi jeżdżę  zakupów), czyli kuchnia też potrzebuje czegoś nowego. No ale dosyć o tym pora na jedzenie :) Pyzy (czy jak mówią niektórzy - pampuchy) to danie kojarzące mi się z babcią. To ona zawsze robiła je na piątkowe obiady, i to ona nauczyła mnie ich robić. Pyszne na słodko (z sosem jagodowym) i na wytrawnie (z sosem grzybowym). Oby dwie wersje są pyszne, więc ja proponuję dwa talerze - chociaż wylizywanie sosu aby zjeść z drugim ma swój urok :D

Pyzy

Składniki:

  • 400g mąki
  • 20g drożdży
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • szklanka mleka
  • 50g cukru
Mąkę ze szczyptą soli wsypać do miski. Wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże. Wymieszać rozczyn - konsystencja gęstej śmietany. 

Żółtka utrzeć z cukrem.

Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wymieszać do pojawienia się pęcherzyków. Wlać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste dolać wody. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką okrągłe bułeczki. Odstawić na chwilę alby podrosły. 

Przygotować duży garnek z wodą. Na wierzch zamocować lnianą ściereczkę (może też być sitko do gotowania na parze). Gdy woda się zagotuje, kłaść bułeczki na ściereczce i gotować pod przykryciem 4-5 min. Podawać gorące.

Składniki na sos jagodowy:
  • kubek jogurtu naturalnego
  • szklanka jagód
  • cukier do smaku
Wszystko wlać do miski. Krótko zmiksować.

Smacznego!






1 komentarz: