Dla was też wakacje to brak czasu? Ja mam go chyba jeszcze mniej niż normalnie :P Dzisiaj obiado-drugie śniadanie. Pierwsze zbieranie wiśni w życiu zaliczone. Daawno się tak nie nalatałam po drzewach. No cóż kiedyś trzeba zacząć. Jako, że to właśnie wiśniowy ogród to dzisiaj spędziłam pół dnia w wiśniowym sadzie. A w pn były wielkie zakupy - nie tylko ubraniowe. Może jutro wrzucę parę zdjęć moich ulubionych dziwnych (dla koleżanek z którymi jeżdżę zakupów), czyli kuchnia też potrzebuje czegoś nowego. No ale dosyć o tym pora na jedzenie :) Pyzy (czy jak mówią niektórzy - pampuchy) to danie kojarzące mi się z babcią. To ona zawsze robiła je na piątkowe obiady, i to ona nauczyła mnie ich robić. Pyszne na słodko (z sosem jagodowym) i na wytrawnie (z sosem grzybowym). Oby dwie wersje są pyszne, więc ja proponuję dwa talerze - chociaż wylizywanie sosu aby zjeść z drugim ma swój urok :D
Pyzy
Składniki:
- 400g mąki
- 20g drożdży
- 2 jajka
- 50g masła
- szklanka mleka
- 50g cukru
Mąkę ze szczyptą soli wsypać do miski. Wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże. Wymieszać rozczyn - konsystencja gęstej śmietany.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wymieszać do pojawienia się pęcherzyków. Wlać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste dolać wody. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką okrągłe bułeczki. Odstawić na chwilę alby podrosły.
Przygotować duży garnek z wodą. Na wierzch zamocować lnianą ściereczkę (może też być sitko do gotowania na parze). Gdy woda się zagotuje, kłaść bułeczki na ściereczce i gotować pod przykryciem 4-5 min. Podawać gorące.
Składniki na sos jagodowy:
- kubek jogurtu naturalnego
- szklanka jagód
- cukier do smaku
Wszystko wlać do miski. Krótko zmiksować.
Smacznego!
Uwielbiam je! Wyglądają fantastycznie!!!!
OdpowiedzUsuń