czwartek, 28 czerwca 2012

Truskawkowy mus z kaszy manny.



 Już, już czuć wakacje. Jeszcze tylko jutro przetrwać zakończenie i można zacząć cieszyć się wolnością. Chociaż nie potrwa ona za długo będzie, mam nadzieję, pełna przepisów. Truskawki najbardziej kojarzą mi się z latem. Gdy na bazarku koło mojej szkoły pojawią się pierwsze ale polskie owoce wiem, że koniec roku już blisko. :)

Składniki (na dwie szklanki):

  • 40g kaszy manny
  • 2 szklanki mleka (albo pół na pół z wodą)
  • 2 łyżki cukru
  • 300-400g truskawek
Kaszę mannę wsypać do rondelka, zalać mlekiem, dosypać cukier i gotować do zgęstnienia. Przelać do miski i odstawić do ostygnięcia.

Truskawki zblendować. 

Przelać truskawki do ostudzonej kaszy. Zmiksować chwilę lub ubić trzepaczką aby mus był bardziej puszysty i kremowy.

Wstawić do lodówki na około 2 godziny (aż mus całkowicie się ściągnie i zgęstnieje). 
Smacznego!



 


4 komentarze:

  1. ach pamiętam to niecierpliwe czekanie na wakacje ;) studia to jednak jest już inne życie. Mus z całą pewnością smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm pychota!
    musze moim panom coś takiego przygotować

    OdpowiedzUsuń
  3. z kaszką jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń