środa, 20 czerwca 2012

Już urodzinowo...? Czemu nie? Zerowe urodziny bloga =)



Pierwszy wpis... Już z przepisem bo ja tu się nie pochwalić takim megaśnym tortem? =D

Tort "mega czekoladowa mleczna kanapka"
inspirowany na: Moich Wypiekach.

Składniki na ciasto:

  • 60g gorzkiej czekolady (jeśli nie macie może być mleczna)
  • 85g kakao
  • niecała szklanka wrzącej wody
  • 145g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90g masła
  • 200g białego cukru (jeśli daliście mleczną czekoladę to można troszeczkę mniej)
  • 50g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
Czekoladę połamać na kawałeczki i razem z kakao wsypać do miseczki. Zalać wszystko wrzącą wodą (ilość w zależności od potrzeb) i wymieszać do rozpuszczenia się składników i powstania gładkiej masy.

Oby dwa rodzaje cukrów zmiksować krótko z roztopionym masłem. Wbić dwa jajka, jedno po drugim i miksować do uzyskania puszystej, jasnej  masy.

Wlewać powoli mleko w temperaturze pokojowej na przemian  z ostygniętą masą kakaowo-czekoladową.  Dodać przesiane : mąkę, sodę, proszek i sól. Zmiksować do połączenia składników.

Okrągłą formę (u mnie średnica 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotową masę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40-50 min do momentu gdy włożony patyczek będzie suchy.

Upieczone ciasto wystudzić.


Składniki na krem:

  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2/3 szklanki cukru (można mniej)
  • 350g masła
Mleko zagotować z cukrem aby rozpuścić go. Przestudzić. Utrzeć a następnie dolać do niego ostudzone mleko. Wsypywać partiami mleko w proszku dobrze miksując je z masłem. Ucierać aż masa będzie gładka i jednolita.


Ciasto przekroić na pół. Po między warstwy ciasta rozsmarować połowę kremu. Pozostałą część rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. 

Przybranie:

To już zależy od inwencji własnej. U mnie : m&m'sy , kwaśne żelki i ciasteczka z czekoladą (na wagę).

Schłodzić w lodówce min. 2 godziny a najlepiej całą noc. 
Smacznego!



3 komentarze:

  1. wygląda naprawdę super! sto lat:D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł, witamy w świecie bloggerów kulinarnych i od razu zapraszam do wystawienia tego tortu w konkursie słodkości , który właśnie trwa na moim blogu. Świetna nagroda czeka na zwycięzcę. Oczywiście wrócę do Ciebie jeszcze nie raz:) pozdrawiam
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda słodko, idealny na "Children Party" :) Szkoda, że nie mam młodszego rodzeństwa! Ale myślę, że młodsze kuzynostwo byłoby zadowolone :)

    Pozdrawiam, crispybiscuits.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń