czwartek, 21 czerwca 2012

Scones na maślance


Idealne żeby taki dzień jak dzisiaj uczynić bardziej słonecznym. Wersja śniadaniowa lub jak w moim przypadku drugie śniadanie do szkoły. W oryginale  tylko na mące. Ja postanowiłam zrobić nieco zdrowsze. :)

Scones na maślance.

Składniki:
  • 300g mąki
  • 130g płatków owsianych
  • 70g otrębów pszennych
  • 300ml maślanki
  • 50g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ewentualne jajko do posmarowania wierzchu
Składniki sypkie (mąka, płatki, otręby, cukier, proszek i soda) wsypać do miski i przemieszać. Dolać maślankę i masło. Wyrobić ciasto. Odłożyć na 15-20 min żeby odpoczęło. 

Ulepić kuleczki z ciasta i spłaszczyć je do pożądanego kształtu. 

Piec w 180ºC przez około 12-15min.

Podawać z serkiem białym i owocami (u mnie malino-jeżyny)
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz