Idealne żeby taki dzień jak dzisiaj uczynić bardziej słonecznym. Wersja śniadaniowa lub jak w moim przypadku drugie śniadanie do szkoły. W oryginale tylko na mące. Ja postanowiłam zrobić nieco zdrowsze. :)
Scones na maślance.
Składniki:
- 300g mąki
- 130g płatków owsianych
- 70g otrębów pszennych
- 300ml maślanki
- 50g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualne jajko do posmarowania wierzchu
Składniki sypkie (mąka, płatki, otręby, cukier, proszek i soda) wsypać do miski i przemieszać. Dolać maślankę i masło. Wyrobić ciasto. Odłożyć na 15-20 min żeby odpoczęło.
Ulepić kuleczki z ciasta i spłaszczyć je do pożądanego kształtu.
Piec w 180ºC przez około 12-15min.
Podawać z serkiem białym i owocami (u mnie malino-jeżyny)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz